Foto

Nawet na starannie mytych zębach tworzy się kamień nazębny. Usuwaj go regularnie w gabinecie. Skaling - czyli zabieg usuwania kamienia nazębnego - naprawdę nie boli. A nieusuwany kamień może stać się przyczyną problemów, np. parodontozy.

Już kilka minut po umyciu zębów zaczyna się na nich tworzyć błonka z białka. Stanowi ona matrycę, na której osadza się płytka nazębna składająca się ze złuszczającego się naskórka, resztek jedzenia i bakterii. Po 2 godzinach białawy osad jest wyczuwalny językiem. To pierwszy etap tworzenia się kamienia nazębnego. Przed jego narastaniem chroni cię w pewnym stopniu ślina, która niszczy gromadzące się w niej bakterie i zmywa część płytki. Płytka jest też ścierana przez policzki i wargi podczas poruszania szczęką. Pozostawiona na zębach płytka ulega mineralizacji – zaczyna twardnieć i zamienia się w kamień nazębny. Nieusuwany najpierw jest widoczny w postaci ciemniejszej obwódki przy krawędzi dziąseł. To kamień naddziąsłowy. Ale groźniejszy jest kamień ukryty pod dziąsłami, bo może wywołać stan zapalny. Wtedy przy myciu zębów lub gryzieniu jedzenia pojawia się krew, odczuwamy niesmak i brzydki zapach własnego oddechu. Z czasem szyjki zębów (korzenie) odsłaniają się.

Są wrażliwe na zmiany temperatury oraz słodkie i kwaśne pokarmy. W końcu rozwija się parodontoza, która nieleczona grozi utratą zębów. Jednak czas, w jakim się on tworzy, jest cechą indywidualną. Zależy od skłonności genetycznych, składu i ilości wydzielanej śliny, wad zgryzu, źle wykonanych protez czy plomb. Znaczenie ma też to, co jesz. Narastaniu kamienia sprzyja jedzenie węglowodanów i... nabiału, które zagęszczają ślinę. Kamień nazębny jest wyjątkowo niebezpieczny dla zdrowia zębów i dziąseł. Przede wszystkim bytujące w nim bakterie żywią się pozostałościami pokarmów, a efektem ich metabolizmu są kwasy, uszkadzające szkliwo i prowadzące do jego demineralizacji. To z kolei zwiększa ryzyko rozwoju próchnicy.

Oprócz szkodliwego wpływu kamienia nazębnego na zdrowie zębów i dziąseł, nie bez znaczenia pozostaje fakt, że jego obecność bardzo szkodzi estetyce uśmiechu. Zęby pokryte kamieniem mają zazwyczaj brzydki, żółty lub brązowy odcień. Wbrew hasłom głoszonym w reklamach rozmaitych produktów przeznaczonych do higieny jamy ustnej, żadna pasta do zębów ani płyn do płukania ust nie są w stanie usunąć stwardniałego kamienia nazębnego. Profesjonalne, bezpieczne i skuteczne usunięcie kamienia nazębnego można przeprowadzić jedynie w gabinecie stomatologicznym.

Skaling ultradźwiękowy – powoduje rozbicie kamienia poprzez oddziaływanie na niego ultradźwiękami. Wykonuje się go nad- i poddziąsłowo. Skaling naddziąsłowy polega na usunięciu kamienia z powierzchni korony zęba, zaś poddziąsłowy – kamienia, który odkłada się pod powierzchnią dziąseł Uzupełnieniem dla skalingu jest zabieg piaskowania. W jego trakcie przebarwienia i osad jest usuwany z zębów za pomocą specjalistycznego urządzenia zwanego piaskarką, która rozpyla w jamie ustnej piasek dentystyczny pod wysokim ciśnieniem. Dzięki temu, piasek dociera nawet do najtrudniej dostępnych miejsc w jamie ustnej, usuwa z nich resztki kamienia nazębnego oraz osad z przestrzeni międzyzębowych. Na koniec zabiegu przeprowadza się polerowanie zębów i fluoryzację, która dodatkowo wzmacnia szkliwo i zabezpiecza zęby przed próchnicą.